Turning Torso, i Malmö hamn, är med sina 190 meter inte bara ett av Sveriges mest kända landmärken, utan även Sveriges högsta skyskrapa. Det är i princip omöjligt att passera genom staden utan att åtminstone få en glimt av byggnaden. Visste du förresten att det föreställer en människokropp som gör en vändande rörelse. Tyvärr är tornet i dagsläget inte öppet för allmänheten men du kan ändå besöka området och studera byggnaden på avstånd. Turning Torso ligger i Västra hamnen, ett område där det just nu pågår en hel del nybyggnationer. Även Malmö högskola ligger till stora delar i området.

Historien om Turning Torso

Planerna för Turning Torso tog fart under en byggmässa i Malmö redan 1999. Arrangörerna bakom mässan hade kontakt med en arkitekt vid namn Santiago Calatrava som fick i uppdrag att designa tornet. Han har även varit involverad i kända byggnader som Olympiastadion i Greklands huvudstad Aten och det nya transportcentrumet som ska byggas i New York. Han hämtade inspiration från en byggnad som han själv hade designat tidigare. Turning Torso stod färdigt år 2005 och består idag av 54 våningar med bland annat lägenheter.

Hur är Turning Torso uppbyggt?

Turning Torso ligger idag på tredje plats över de högsta bostadshusen i Europa efter två byggnader i Moskva och Wroclaw. Tornet är uppbyggt i form av nio stycken kuber som alla innehåller fem våningsplan. Sammanlagt blir det 54 våningar där de två understa kuberna är kontorsbyggnader och kub tre till nio består av 147 stycken lägenheter. Allra högst upp finns en stor konferensanläggning i två plan. Ett våningsplan består av en yta på cirka 400 m² och vridningen på tornet från botten till toppen är cirka 90°.

HSB, tornets utmärkelser och speciella händelser

Från början var det tänkt att lägenheterna i tornet skulle säljas som bostadsrätter med priser från två miljoner upp till nio miljoner. Ett bristande intresse från allmänheten gjorde dock att ägarna i HSB tänkte om och 2004 omvandlades de till hyresrätter. Tornet har hjälpt till att ge både Malmö och HSB som företag internationell uppmärksamhet. HSB har vid flera tillfällen försökt sälja tornet men vid varje tillfälle har affären antingen inte blivit av eller så har det inte funnits några intresserade köpare.

Byggnaden har tack vare sin unika design och konstruktion tagit emot en hel del utmärkelser. Bland annat har det belönats med Malmö stads stadsbyggnadspris och i Cannes fick de priset ”världens bästa bostadsbyggnad”. Det har också anordnats en del speciella events som involverar Turning Torso, till exempel utfördes en så kallad BASE jump år 2006. Då började utövaren med att hoppa fallskärm från en helikopter, landade på tornet och hoppade vidare till marken. Det finns vissa tillfällen då allmänheten bjuds in för att se tornet om de betalar en avgift.