Tack vare sitt läge har Göteborgs hamn vuxit till att bli den största hamnen i Skandinavien. Detta med en kajlängd på hela 13,1km. Redan 1904 var kajlängden 4,8km så detta har alltså varit ett stort handelsområde under lång tid.

Det som främst transporteras genom hamnen är olja vilket står för ca 60 % av den totala frakten. Utöver det är containergods för både import och export stort samt att det är en stor hamn för den stora skogsindustrin i Sverige.

Men det är inte bara godstrafik som hamnen erbjuder. Till hamnen kommer även årligen ett antal kryssningsfartyg som tar med sig passagerare vidare ut på havet och till både närliggande destinationer och de som ligger betydligt längre bort. Detta är även något som Göteborgs Kommun velat främja och har satt upp mål att passagerartrafiken via hamnen på lång sikt ska öka mot denna inriktning. Under 2015 beräknas 60 kryssningsfartyg anlända till hamnen och sammanlagt 100.000 personer ta tillfället att njuta av dessa resor.  På ca 10 år har detta alltså ökat rejält då samma siffor  för ca 10 år sedan var 5 fartyg som sammanlagt tog emot 2400 besökare.

När det gäller persontrafik är däremot Stena Line det rederi som tar flest antal besökare per år. Tack vare att hamnen ligger så centralt är det många som lätt tar sig till eller från Göteborg med deras färjor. Sammanlagt är det ca 1,5 miljoner som åker med dessa fartyg som har tät trafik till Fredrikshamn och Kiel.  Som mest går det sex avgångar till Fredrikshamn per dag.

Ta sig hit

Många som inte bor i Göteborg och ska åka med kryssningsfartyg eller passagerarfärja väljer att först åka till Göteborg och bo i staden en natt på hotell. Detta för att sedan ta sig vidare till färjorna. Här hittar du bra hotell i Göteborg – en enkel lösning är att prata med receptionen på hotellet för att få hjälp med vidare transport till hamnen.

Det enklaste är att ta en taxi då det inte alltid är lätt att ta med sig stora resväskor på spårvagn eller buss.  Men möjligheten finns att ta sig hit på flera olika sätt. Förutom att åka hit med bil är spårvagn det enklaste vägen. Ta då linje 3, 9 eller 11 och gå av på Masthuggstorget. Hållplatsen benämns även som Stena Danmarksterminal.