finansiera-batkopet-genom-att-lana-pengar

Nära centralstationen i Malmö hittar vi den inre hamnen. Det är här privatägda båtar ligger förtöjda, stora som små. Att strosa runt i den inre hamnen bjuder på många imponerande syner i form av stora båtar för miljontals kronor. För många är det en dröm att ha sin egen båt i hamnen men det är inte alla som har råd att förverkliga den drömmen. Något som har blivit vanligare och vanligare är att låna pengar för att köpa båt. Genom att låna pengar kan även du utan sparkapital ha råd med båten du alltid drömt om.

Viktigt med tydlig budget vid båtköp

När du bestämt dig för att köpa en båt så är det viktigt att du gör en tydlig budget. Inte bara för att köpet ska gå smidigt utan även det framtida ägandet av båten. Att äga en båt innebär ett stort antal kostnader, exempelvis:

  • Värdeminskning. Båten du köper kommer med största sannolikhet att minska i värde, något du måste ta med i beräkningen innan du köper båten. Detta är extra viktigt om du väljer att finansiera båtköpet genom att låna pengar. Hur stor värdeminskningen är beror på vad det är för typ av båt samt båtens ålder. Nya båtar minskar snabbare i värde än äldre båtar.
  • Förvaring. Som ägare av en båt är det din uppgift att båten har någonstans att ligga på sommaren och förvaras på vintern. En båtplats i Malmö hamn kan kosta allt från några hundralappar till flera tusen per år beroende på var i hamnen du vill ha din båt. Även vinterförvaring kostar om du inte har möjlighet att själv förvara båten.
  • Försäkring. Din båt ska alltid vara försäkrad året runt. Även på vintern när du inte använder båten kan skador uppkomma till följd av väder eller skada orsakad av andra människor.
  • Räntekostnader. Väljer du att låna pengar för att köpa din båt så kommer du att få betala räntekostnader för lånet. Dessa bör finnas med i din beräkning för vad båtägandet kommer att kosta.

Jämför långivare och försäkringsbolag för att spara pengar

Innan du bestämmer dig för att låna pengar så är det väldigt viktigt att du jämför dina alternativ. Såväl räntor som villkor skiljer sig kraftigt mellan långivare och en jämförelse kan spara dig tusentals kronor. Även vid val av försäkring ska du vara noga med att jämföra. Försäkringar för båt kan skilja sig i villkor, framför allt när det kommer till villkoren vid vinterförvaring. Om du känner dig osäker kan du därför vara bra att ta hjälp av en kunnig person inom området, exempelvis en vän eller en försäkringsförmedlare med kunskap om just båtförsäkringar.